Skip to main content

MASTERCHEF

TARIKH:

26 OGOS 2023 (SABTU)

MASA:

8.30 PAGI

TEMPAT:

PADANG KOMPLEKS SUKAN 1, KAMPUS KESIHATAN UNIVERSITI SAINS MALAYSIA 

TEMA

Malaysian Fusion – ‘A Blend of Culture and Unique Taste’ 

Makanan fusion merupakan istilah umum bagi kombinasi pelbagai bentuk masakan, rasa atau keunikan menu setiap negeri di mana masakan diolah mengikut kreativiti. 


ATURCARA

Masa Perkara
8.15 pagi Pengesahan Pendaftaran Peserta
8.30 pagi Taklimat Ringkas
9.00 pagi Pertandingan Bermula
11.00 pagi Proses Penjurian & Pemarkahan
11.45 pagi Penyediaan Hidangan VVIP
12.00 tgh Pengumuman Keputusan Pertandingan & Penyampaian Hadiah
12.30 tgh Acara Tamat, Membersih Kawasan Pertandingan & Bersurai

SYARAT PERTANDINGAN

  1. Setiap kontinjen akan membentuk SATU kumpulan. 
  2. Setiap kumpulan berjumlah 6 orang (kombinasi 3 peserta lelaki DAN 3 orang peserta wanita dalam kalangan staf USM sahaja. 
  3. Setiap kumpulan akan menyediakan hidangan lengkap mengikut konsep yang ditetapkan. 
    1. 1 menu sumber karbohidrat (nasi/mee/lain-lain) 
    2. 2 menu lauk 
    3. 1 menu sayur  
    4. 1 hidangan pencuci mulut  
    5. Air minuman 
  4. Setiap hidangan perlu dimasak dalam kuantiti untuk 20 orang makan. 
  5. Masa memasak diperuntukkan selama 2 jam bagi setiap kontinjen. 
  6. Resepi bagi setiap kumpulan WAJIB dipaparkan di 'Display Board' yang diperuntukkan di khemah masing-masing. 
  7. Kesemua bahan mentah perlu disediakan sendiri oleh setiap kontinjen.  
  8. Tiada persediaan awal yang boleh dibuat sebelum masa pertandingan bermula. Contoh: bawang yang siap dikisar. Semua proses perlu dilakukan pada hari pertandingan. Juri boleh memotong markah jika salahlaku dikesan. 
  9. Setiap kumpulan akan diberi wang tunai RM350.00 untuk membeli bahan-bahan mentah untuk memasak secara berhemah. 
  10. Peralatan memasak (selain yang disediakan oleh penganjur pertandingan) perlu dibawa sendiri oleh kontinjen masing-masing. 
  11. Selesai memasak, setiap kumpulan perlu menghidangkan juadah yang telah dimasak mengikut kreativiti masing-masing bagi tujuan penjurian. 
  12. Segala peralatan yang diperlukan untuk hidangan penjurian hendaklah disediakan oleh kontinjen masing-masing.  
  13. Keputusan juri adalah muktamad. 

SENARAI PERALATAN YANG DISEDIAKAN OLEH URUSETIA UNTUK SETIAP KONTINJEN

  1. Tong gas – 2 unit
  2. Dapur  – 2 unit
  3. Meja  – 4 unit
  4. Meja bankuet bulat  untuk penjurian (alas meja tak disediakan) – 1 unit
  5. Kerusi bankuet – 4 unit
  6. Kerusi lipat – 8 unit
  7. Display Board – 1 unit
  8. Plug point – 2 unit
  9. Tong sampah – 1 unit
  10. Plastik sampah – 2 keping
  11. Sumber air melalui saluran paip & sinki - 1 unit
  12. Khemah 20’ X 20’ & Kipas angin – 1 unit
  13. Pemadam api – 1 unit
  14. Ais – 2 beg

KRITERIA PERMARKAHAN

Bil 

Kriteria 

Markah (%) 

1 

Rasa  

40 

2 

Kreativiti hidangan dan kesesuaian kombinasi menu 

30 

3 

Kebersihan 

10 

4 

Kerjasama 

10 

5 

Pembaziran sifar 

10 

Jumlah 

100% 


PENJURIAN

  1. Juri terdiri daripada 2 orang pakar yang diiktiraf dalam bidang masing-masing. 
  2. Keputusan juri adalah muktamad. 

TAKLIMAT

Proses undian khemah akan diadakan pada tarikh dan masa yang akan dimaklumkan kemudian


UNDIAN

Proses undian khemah akan diadakan pada tarikh dan masa yang akan dimaklumkan kemudian. 


BORANG PENDAFTARAN

Sila emelkan Borang Pendaftaran kepada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. selewat-lewatnya pada hari Khamis, 10 Ogos 2023, sebelum jam 2.00 petang. 


PERTANYAAN & PERSOALAN

Sebarang pertanyaan bolehlah diajukan kepada: 

Puan Nur Farah Fathia Nabila Binti Mohamed Shah  

Ahli Jawatankuasa Kecil Acara Masterchef 

No. Telefon : 09-7677672 atau 09-7677678 atau 011-19776769 

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

KETUA ACARA KONTINJEN

Misai Kucing

  • Ustazah Wan Noraynie Binti Wan Mokhtar

    Telefon : 09-7671067/

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Jarum Mas

  • Puan Nuremi Zahrina Binti Che Suhaimi

    Telefon : 09-7676441/ 017-9407265

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kacip Fatimah

  • Puan Wan Rimei Salha Binti Wan Abdul Rani

    Telefon : 09-7673193/ 019-9348484

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Halia Bara

  • Puan Khadijah Binti Ahmad

    Telefon : 04-6535823/ 012-443 9025

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Serai Wangi

  • Encik Mohd Yusof Bin Ismail

    Telefon : 04-5996436/ 013-4350920

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Duri Tujuh

  • Encik Mohd Hafiz Bin Ramlai

    Telefon : 04-5622528/ 013-5286034

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


PEGAWAI PENYELARAS MENGIKUT KONTINJEN

Misai Kucing :

Cik Nordina Binti Ahmat

Telefon : 09-7672402 / 014-5076750

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Jarum Mas :

Mohamad Iqmal Bin Mathlan

Telefon : 09-7676565 / 019-9538600

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kacip Fatimah :

Cik Mirawaty Binti Mat Ghani

Telefon : 09-7673045 / 019-7901247

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Halia Bara :

Puan Rozie Aniza Kartini Binti Che Ghani

Telefon : 04-6532422 / 012-4355800

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Serai Wangi :

Puan Nor Asmah Binti Redzuan

Telefon : 04-5596525 / 0124811446

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Duri Tujuh :

Puan Harzelinda Binti Zainor

Telefon : 04-5622384 / 019-4545784

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.