MASTERCHEF
TARIKH: | 26 OGOS 2023 (SABTU) |
MASA: | 8.30 PAGI |
TEMPAT: | PADANG KOMPLEKS SUKAN 1, KAMPUS KESIHATAN UNIVERSITI SAINS MALAYSIA |
TEMA
Malaysian Fusion – ‘A Blend of Culture and Unique Taste’
Makanan fusion merupakan istilah umum bagi kombinasi pelbagai bentuk masakan, rasa atau keunikan menu setiap negeri di mana masakan diolah mengikut kreativiti.
ATURCARA
Masa | Perkara |
8.15 pagi | Pengesahan Pendaftaran Peserta |
8.30 pagi | Taklimat Ringkas |
9.00 pagi | Pertandingan Bermula |
11.00 pagi | Proses Penjurian & Pemarkahan |
11.45 pagi | Penyediaan Hidangan VVIP |
12.00 tgh | Pengumuman Keputusan Pertandingan & Penyampaian Hadiah |
12.30 tgh | Acara Tamat, Membersih Kawasan Pertandingan & Bersurai |
SYARAT PERTANDINGAN
- Setiap kontinjen akan membentuk SATU kumpulan.
- Setiap kumpulan berjumlah 6 orang (kombinasi 3 peserta lelaki DAN 3 orang peserta wanita dalam kalangan staf USM sahaja.
- Setiap kumpulan akan menyediakan hidangan lengkap mengikut konsep yang ditetapkan.
- 1 menu sumber karbohidrat (nasi/mee/lain-lain)
- 2 menu lauk
- 1 menu sayur
- 1 hidangan pencuci mulut
- Air minuman
- Setiap hidangan perlu dimasak dalam kuantiti untuk 20 orang makan.
- Masa memasak diperuntukkan selama 2 jam bagi setiap kontinjen.
- Resepi bagi setiap kumpulan WAJIB dipaparkan di 'Display Board' yang diperuntukkan di khemah masing-masing.
- Kesemua bahan mentah perlu disediakan sendiri oleh setiap kontinjen.
- Tiada persediaan awal yang boleh dibuat sebelum masa pertandingan bermula. Contoh: bawang yang siap dikisar. Semua proses perlu dilakukan pada hari pertandingan. Juri boleh memotong markah jika salahlaku dikesan.
- Setiap kumpulan akan diberi wang tunai RM350.00 untuk membeli bahan-bahan mentah untuk memasak secara berhemah.
- Peralatan memasak (selain yang disediakan oleh penganjur pertandingan) perlu dibawa sendiri oleh kontinjen masing-masing.
- Selesai memasak, setiap kumpulan perlu menghidangkan juadah yang telah dimasak mengikut kreativiti masing-masing bagi tujuan penjurian.
- Segala peralatan yang diperlukan untuk hidangan penjurian hendaklah disediakan oleh kontinjen masing-masing.
- Keputusan juri adalah muktamad.
SENARAI PERALATAN YANG DISEDIAKAN OLEH URUSETIA UNTUK SETIAP KONTINJEN
- Tong gas – 2 unit
- Dapur – 2 unit
- Meja – 4 unit
- Meja bankuet bulat untuk penjurian (alas meja tak disediakan) – 1 unit
- Kerusi bankuet – 4 unit
- Kerusi lipat – 8 unit
- Display Board – 1 unit
- Plug point – 2 unit
- Tong sampah – 1 unit
- Plastik sampah – 2 keping
- Sumber air melalui saluran paip & sinki - 1 unit
- Khemah 20’ X 20’ & Kipas angin – 1 unit
- Pemadam api – 1 unit
- Ais – 2 beg
KRITERIA PERMARKAHAN
Bil |
Kriteria |
Markah (%) |
1 |
Rasa |
40 |
2 |
Kreativiti hidangan dan kesesuaian kombinasi menu |
30 |
3 |
Kebersihan |
10 |
4 |
Kerjasama |
10 |
5 |
Pembaziran sifar |
10 |
Jumlah |
100% |
PENJURIAN
- Juri terdiri daripada 2 orang pakar yang diiktiraf dalam bidang masing-masing.
- Keputusan juri adalah muktamad.
TAKLIMAT
Proses undian khemah akan diadakan pada tarikh dan masa yang akan dimaklumkan kemudian
UNDIAN
Proses undian khemah akan diadakan pada tarikh dan masa yang akan dimaklumkan kemudian.
BORANG PENDAFTARAN
Sila emelkan Borang Pendaftaran kepada
PERTANYAAN & PERSOALAN
Sebarang pertanyaan bolehlah diajukan kepada:
Puan Nur Farah Fathia Nabila Binti Mohamed Shah
Ahli Jawatankuasa Kecil Acara Masterchef
No. Telefon : 09-7677672 atau 09-7677678 atau 011-19776769
Emel :
KETUA ACARA KONTINJEN
Misai Kucing
-
Ustazah Wan Noraynie Binti Wan Mokhtar
Telefon : 09-7671067/
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Jarum Mas
- Puan Nuremi Zahrina Binti Che Suhaimi
Telefon : 09-7676441/ 017-9407265
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kacip Fatimah
-
Puan Wan Rimei Salha Binti Wan Abdul Rani
Telefon : 09-7673193/ 019-9348484
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Halia Bara
-
Puan Khadijah Binti Ahmad
Telefon : 04-6535823/ 012-443 9025
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Serai Wangi
-
Encik Mohd Yusof Bin Ismail
Telefon : 04-5996436/ 013-4350920
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Duri Tujuh
-
Encik Mohd Hafiz Bin Ramlai
Telefon : 04-5622528/ 013-5286034
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
PEGAWAI PENYELARAS MENGIKUT KONTINJEN
Misai Kucing : Cik Nordina Binti Ahmat Telefon : 09-7672402 / 014-5076750
|
Jarum Mas : Mohamad Iqmal Bin Mathlan Telefon : 09-7676565 / 019-9538600
|
Kacip Fatimah : Cik Mirawaty Binti Mat Ghani Telefon : 09-7673045 / 019-7901247
|
Halia Bara : Puan Rozie Aniza Kartini Binti Che Ghani Telefon : 04-6532422 / 012-4355800 |
Serai Wangi : Puan Nor Asmah Binti Redzuan Telefon : 04-5596525 / 0124811446
|
Duri Tujuh : Puan Harzelinda Binti Zainor Telefon : 04-5622384 / 019-4545784
|